注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

True Love kiss

小博:t.sina.com.cn/mgbin

 
 
 

日志

 
 
 
 

蠟筆小新  

2009-09-20 18:26:08|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

由細到大,我就愛上睇三部漫畫,蠟筆小新.多啦A夢.老夫子 後來好似都偶爾有睇烏龍院

我唔追求咩唯美阿之類嘅.我就只愛搞笑.所以.最愛蠟筆小新.

小新阿小新.我鍾意咗你10年有多了.

以前系學校外面嘅地攤,一蚊一本,我就每日買一本,

後來每次齣街都要去書店搵我未睇過嘅蠟筆小新.

即使去過好多次都沒蠟筆小新嘅書店,我都會再入去睇下.我期待又有佢嘅出現

我宜傢有幾十本啦.咩版本都有.(當然都系譯成中文噶啦.)

好唔开心啊。细果时同人交换漫画睇,但佢唔还翻d小新比我!(我全还了—_—|| )

d小新本本我都睇过10次以上,嗯,过一排又睇翻都一样好笑。

有关于小新嘅问题我都答得出噶。

地理学到日本时我好兴奋啊,因为我睇到好熟悉嘅地名,小新爷爷佢地住系秋田,公公住系九州,佢地宜家去九州旅游时去咗阿苏山。四郎乡下系新泻,果度d米好好食。佢地宜家去过北海道,大阪玩,仲有三重县。佢地住系春日部,小新就读动感幼稚园。佢地会讲到去银座,大宫购物,小新话昭和出生嘅人很土……

人物名我都记得晒噶,野原银之介,野原狭志,野原广志,野原新之助,野原向日葵,小山美讶,小山麻讶,小山丽讶,樱田妮,风间,正男,阿呆,吉永禄,石板,松板梅,不理不理佐卫门…

但系,但系……臼井仪人死咗!

一个我记咗10几年嘅名,蜡笔小新嘅作者!

以后,小新没新故事了。我唔知佢小学暗恋佢嘅女仔点了,唔知佢仲会有咩大冒险了,唔知佢同娜娜子點了,唔知小愛會唔會真系嫁比佢了.唔知了唔知了..

寫到這裏,我真的忍不住了.伴我長大的小新不在了.從此天堂有了小新..

 长大有机会,我要去春日部睇下。

 

  评论这张
 
阅读(60)| 评论(10)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018